Skarlet Albert

Artykuły autora

Cofnęłam się w czasie...

W cyklu „Z podróży do świata retro” cofnęłam się w czasie i opowiedziałam o dziewiętnastowiecznej rzeczywistości  (w treści są wątki kryminalne i satyra). Część 1 i część 2 zostały wydane w jednej książce pod tytułem "2 w 1. Z podróży do świata retro". Książka wciągnęła mnie i zachwyciła od pierwszych stron – napisała o "2 w 1" uczestniczka Book Tour. - Minusy książki? Jeden: za mało, za krótko, jeszcze, jeszcze, jeszcze. Niedosyt, ogromny niedosyt. Mam nadzieję że zakończenie o treści "Ciąg dalszy nastąpi"...

Z podróży do świata retro

Z powodu braku czarodziejskiej różdżki,  moja wyprawa do świata retro musiała być wirtualno książkowa, co wcale nie zmniejszyło jej atrakcyjności. Okazała się wręcz  fascynująca. Było ciekawie, pouczająco, nie zawsze poważnie, a czasem nawet śmiesznie i nie zabrakło historii z dreszczykiem. Z retro wojażu powróciłam z kuferkiem wypełnionym cytatami, do których gdzieniegdzie dorzuciłam kilka własnych słów. W następnym tygodniu książka trafi do rąk Czytelników. Dziś ukazały się jej recenzje. Zapraszam na stronę...

Kuchnia bałkańska

"Kraje bałkańskie, łączą tradycje kulturowe, historia, języki, należące do tzw. ligi bałkańskiej. Wspólne położenie na terenie Imperium Rzymskiego, Bizancjum, niewola turecka w czasach Imperium Osmańskiego, odcisnęły ten sam ślad.„Kocioł bałkański”, to wielonarodowościowe społeczeństwa, współistniejący obok siebie chrześcijanie (głównie prawosławni) i muzułmanie. Ten sam tradycjonalizm, obyczaje, muzyka… wspólne cechy kuchni. Te same potrawy, spotykamy w Bułgarii, w Grecji, w Serbii, w Macedonii… Często, nawet...

Bałkańskie smaki

W tym miesiącu ukazało się 2 wydanie książki "Kuchnia bałkańska". O tym co ciekawego znajdziecie we wnętrzu ubranym w nową szatę, napisała recenzentka i Autorka przedmowy Agnieszka Krizel."Kuchnia to miejsce, które tworzą ludzie. Potrzeba gry zmysłów, zapachów, kolorów, ale też odpowiednich proporcji i wyczucia estetyki. Kuchnia bałkańska potrafi zaskoczyć kompozycją dobranych składników, ale i tradycjami, które rządzą się w niej na trochę innych zasadach niż u nas, bo np. tradycyjnego bałkańskiego, faszerowanego karpia... // body krótkie

Dlaczego piszemy o Bułgarii?

Bułgaria jest małym krajem, w którym króluje różnorodność. Nie ma tu jednej strefy klimatycznej, a więc i roślinność nie jest jednakowa. Bułgarskie zabytki fundują nam niezwykłe podróże w czasie między znanymi i mało znanymi kulturami. Pasma górskie różnią się od siebie znacząco wysokością, urodą, charakterem. 354 kilometry wybrzeża morskiego to czerwono-pomarańczowe klify, jaskinie w stromych skałach zawieszonych nad wodą, laguny i gdzieniegdzie białe jak śnieg, gdzie indziej czarne skały przeplatane piaszczystymi,... // body krótkie