Skarlet Albert

Bałkańskie smaki

W tym miesiącu ukazało się 2 wydanie książki "Kuchnia bałkańska". O tym co ciekawego znajdziecie we wnętrzu ubranym w nową szatę, napisała recenzentka i Autorka przedmowy Agnieszka Krizel.
"Kuchnia to miejsce, które tworzą ludzie. Potrzeba gry zmysłów, zapachów, kolorów, ale też odpowiednich proporcji i wyczucia estetyki. Kuchnia bałkańska potrafi zaskoczyć kompozycją dobranych składników, ale i tradycjami, które rządzą się w niej na trochę innych zasadach niż u nas, bo np. tradycyjnego bałkańskiego, faszerowanego karpia przygotowuje się już na dzień Św. Mikołaja. W tym dniu ludzie ubierają choinki, przygotowując się mentalnie i duchowo do Świąt. W tej książce znajdziecie na wstępie przepisy na tradycyjne potrawy świąteczne, zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Każdy rozdział poprzedzony jest odpowiednią dawką ciekawostek.

Mnie najbardziej urzekły opowieści z kawą, jako głównym napojem mieszkańców Bałkanów oraz niesamowicie aromatyczna, słodka i wyróżniająca się wyjątkowo ciekawą konsystencją szarlotka w stylu retro, którą miałam okazję upiec i spróbować.

Zatem, nie mam wątpliwości, by polecić Wam książkę, która potrafi urzec od pierwszych stron. Taka jest i taka powinna być kuchnia. Nie tylko miejscem, ale daniami przygotowywanymi prosto z serca, a jednocześnie zdrowymi i wzbudzającymi ciekawość.  Polecam całym sercem! (Agnieszka Krizel)"

Od 2 do 10000 znaków